Πώς δουλεύουν τα ρούχα και αξεσουάρ συμπίεσης;

Πώς δουλεύουν τα αξεσουάρ συμπίεσης;

 

Τι παίζει με όλα αυτά τα  υλικά;

 

Μάλλον θα έχετε δει αρκετούς φίλους σας δρομείς αν φοράνε υψηλές κάλτσες συμπίεσης, μανίκια συμπίεσης, συμπίεση στους γλουτούς ή ακόμα και στο σώμα, και θα έχετε αναρωτηθεί περί τίνος πρόκειται και αν θα έπρεπε μήπως να έχετε και εσείς κάτι τέτοιο. Αυτά τα υλικά βασίζονται σε μια σκέψη που η ιατρική έχει επιβεβαιώση πολύ καιρό πριν, ότι τα ρούχα συμπίεσης –κατασκευασμένα από ειδικά μελετημένα, διαβαθμισμένης συμπίεσης υλικό που συμπιέζει σε συγκεκριμένα σημεία- αυξάνει την ροή του αίματος και την λεμφική κυκλοφορία. Στον αθλητισμό τα υλικά συμπίεσης αποσκοπούν στο να βελτιώσουν αφενός την απόδοση, αφετέρου να επιταχύνουν την αποκατατάσταση. Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα ομοφωνία μεταξύ των ειδικών  αν όντως τα συμπιεστικά έχουν αποτέλεσμα, έρευνες δείχνουν ότι μάλλον πετυχαίνουν αυτά που οι κατασκευαστές τους ισχυρίζονται.

 

Αθλητική απόδοση

Πώς γίνεται: 

Ζουλώντας τις φλέβες και τα αγγεία τα κάνει να διασταλούν με περισσότερη δύναμη, κάτι που επιτρέπει περισσότερο αίμα και οξυγόνο να στον συμπιεσμένο μυ και βοηθάει να απομακρυνθούν τα διάφορα απόβλητα. Αυτή η αύξηση του καλού υλικού μέσα, κακό υλικό έξω, αυξάνει την ικανότητα των μυών να παράγουν ενέργεια και αυτόν που τις φοράει να τρέχουν γρηγορότερα.

 

Όντως γίνεται;

Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Newcastle δείχνει ότι η συμπίεση στα κάτω άκρα αυξάνει την ροή του αίματος και μειώνει την καρδιακή συχνότητα κατά το τρέξιμο αντοχής υψηλής έντασης, στηρίζοντας την θεωρεία ότι οι κάλτσες συμπίεσης μπορούν να βελτιώσουν την επίδοση.  

Όμως η ίδια έρευνα δεν βρήκε ότι τα ρούχα συμπίεσης πραγματικά κάνουν τους δρομείς γρηγορότερους. Και άλλοι ερευνητές κατέληξαν επίσης ότι οι κάλτσες συμπίεσης δεν βλετιώνουν τις επιδόσεις σε αγώνες 10 χιλιομέτρων. Τρία πράγματα μπορεί να προκαλούν αυτήν την αντίφαση. Ότι τα αρχικά ευρύματα είναι λάθος, ότι η βελτίωση είναι πολύ μικρή για να επιβεβαιωθεί και τρίτων ότι το βάρος των υλικών αντισταθμίζει την ευεγερτική φυσιολογική τους δράση.  Ακούγεται τρελό, αλλά το να κουβαλάς τις κάλτσες (ζυγίζουν περίπου 85 γραμμάρια- περιορίζει την απόδοση. Να το θέσουμε αλλιώς 80 γραμμάρια περίπου είναι η διαφορά μεταξύ των πολύ προστατευτικών Kayano της Asics και τον αγωνιστικών, ελαφρών παπουτσιών, speedstar. 80-85 γραμμάρια δεν είναι λίγο.

Λιγότερο Πιάσιμο

Πώς δουλεύει: 

Το χτύπημα του ποδιού στο έδαφος στέλνει κραδασμό στο πόδι του δρομέα και προκαλεί τράνταγμα στους μύες. Αυτό θεωρείται ότι τραυματίζει τους μύες και επιβαρύνει το πιάσιμο μετά την άσκηση. Τα συμπιεστικά «ασφαλίζουν»  τους μύες στην θέση τους και περιορίζουν την φθορά τους.

Όντως γίνεται;

Έρευνα στο πανεπιστήμιο Massey του Auckland, βρήκε ότι υπήρξε μείωση στο «πιάσιμο» μετά την άσκηση, σε όσους φοράγαν διαβαθμισμένες κάλτσες συμπίεσης μετά από ένα έντονο 10άρι. Ενδιαφέρον είναι ότι το πιάσιμο ήταν λιγότερο συγκεκριμένα στις περιοχές που ήταν υπό συμπίεση. Το 93% των δρομέων που έτρεξαν χωρίς κάλτσες συμπίεσης είχαν κάποιο βαθμό πιασίματος την επόμενη μέρα, αλλά μόνο το 14% όσουν φόραγαν συμπιεστικά είχαν παρόμοιο πιάσιμο.

Γρηγορότερη Αποκατάσταση

Πώς δουλεύει: 

Με την επιπλέον κυκλοφορία αίματος, η χρήση συμπιεστικών μετά την άσκηση υποστηρίζεται ότι βοηθάει την απομάκρυνση του μεταβολικών αποριμμάτων και επανέρχονται ουσίες που οι μύες χρειάζονται για να ανασκευαστούν.

Όντως γίνεται;

There is some research to support countless anecdotes from athletes and air travelers who claim their legs feel fresher after wearing compression. Scientists at the University of Exeter measured recovery with three strength exercises conducted one, two, three and four days after soreness-inducing plyometric exercise. They found that wearing compression for 24 hours following exercise improved performance in all three strength tests and reduced the soreness perceived by the subjects.

Υπάρχει κάποια έρευνα που στηρίζουν αυτό που αρκετοί λένε, από αθλητές έως ταξιδιώτες, πως τα πόδια τους νιώθουν πιο φρέσκα μετά από την χρήση συμπιεστικών. Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Exeter, μέτρησαν την αποκατάσταση με 3 ασκήσεις δύναμης που έγιναν μία, δύο, τρείς και τέσσερεις μέρες μετά από πλειομετρικές ασκήσεις αρκετά έντονες που προκαλούν πιάσιμο. Κατέληξαν ότι η χρήση συμπιεστικών 24 ώρες μετά την άσκηση βελτιώνει την απόδοση και στα 3 τέστ δύναμης, και μειώνει το πιάσιμο που ένιωθαν οι εξεταζόμενοι.  

****

Ο συγγραφέας: Aaron Hersh είναι υπεύθυνος τεχνικών ζητημάτων ύλης του περιοδικού Triathlete Πηγη: competitor.com, Μετάφραση: Γιώργος Σπύρος.